به گزارش راهبرد معاصر؛ تقی رستم وندی امروز (18 آبان) در پنجمین کارگروه فرهنگی و اجتماعی، سلامت و زنان استان کردستان که در سالن جلسات استانداری برگزار شد، اظهار کرد: پیگیری و رفع مشکلات، مطالبات و انتظارات مردم و مسئولین از اهداف اصلی سفرمان به کردستان است.
وی عنوان کرد: وضعیت و شرایط اقتصادی کشور سخت است و با توجه به اینکه حوزه آسیبهای اجتماعی بودجه اندکی دارد با نگرشی به این قضیه باید رویکرد خود را تنظیم کنیم و با بودجه فعلی و توانمندی دستگاههای مربوطه همافزایی کنیم.
معاون وزیر کشور و رئیس سازمان امور اجتماعی با بیان اینکه منابع جدید موجود نیست و منابع قدیمی با محدودیت همراه است، گفت: در کشور منابع وجود دارد ولی باید در این راستا کارهای ائتلافی را انجام داد.
رستموندی تصریح کرد: چون پوشش اقدامات ما کم است لذا در آسیبشناسیهای از پیش تعیین شده به اهداف مورد نظر نمیرسیم مشکلات جامعه هدف را باید در صحنه عمل حل کنیم.
وی تاکید کرد: اگر دفاتر تسهیلگری غیر از مراکز استان، در شهرستانهای کشور ایجاد شود، آمار و شاخصهای جابجا شده و در کاهش آسیبهای اجتماعی موثر خواهد بود چراکه در برنامه ششم توسعه پیشبینی شده که آسیبهای اجتماعی ۲۵ درصد کاهش یابد.
رئیس سازمان امور اجتماعی وزارت کشور با تاکید بر استمرار برخی فعالیتها در حوزه اجتماعی و بیان اینکه در حوزه اجتماعی نیازمند زمان هستیم، گفت: برای رسیدن به نقطه مطلوب به فعالیتهای اجتماعی مستمر در این حوزه نیاز است.
وی اظهار کرد: کارهای موفقیتآمیز در حوزه اجتماعی میتواند مانع بحران و مشکلات در حوزه سیاسی و امنیتی شود، چراکه کنترل آسیبها قطعا به کاهش تنشها منجر میشود.
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور، افزود: در مجموع مدیران و مسئولان باید با کارآمدی بیشتر اعتماد مردم به نظام را بیشتر کنند.
رستموندی خاطرنشان کرد: طی دو سال اخیر اعتبارات حوزه اجتماعی در استان کردستان با توجه به افزایش آسیبها، افزایش داشته هرچند این میزان جوابگو نبوده و نیازمند همافزایی است.
وی خدمات و فعالیتهای دفاتر تسهیلگری استان را قابل تحسین دانست و اظهار داشت: کردستان در حوزه دفاتر تسهیلگری توفیقات خوبی کسب کرده و در محلات حاشیهنشین اقدامات موثری را انجام داده است.
وی در پایان با تاکید بر ارتقاء سرمایه اجتماعی در استان، اظهار داشت: باید تلاش شود با توجه به غنای اجتماعی و فرهنگی استان، خلاءها در این حوزه ، احصاء، بررسی و کاهش یابد.
در ادامه فرانک قدسی، گزارش کاملی از اهم وضعیت آماری استان، آسیبهای احصاء شده در حوزههای مختلف، عملکرد دفاتر تسهیلگری و مطالبات حوزه اجتماعی و فرهنگی استان ارائه داد.
وی ایجاد ۹ دفتر تسهیلگری در ۱۵ محله شهرستان سنندج و مریوان در راستای توانمندسازی و توسعه محلات حاشیه، تجهیز و کمک به هوشمندسازی ۱۱۸ مدرسه حاشیه شهرهای استان، تجهیز ۳۸ پارک سنندج و چهار شهرستان به وسایل بازی و ورزشی در حاشیه، توسعه و تجهیز تالار فرهنگی پارک شهدا با توجه به نیاز افزایش سرانه فضاهای فرهنگی، خرید سه باب خانه در حاشیه شهر از جمله کانی کوزله، نایسر و حسنآباد، ایجاد ۲ پایگاه مشاوره سلامت رفتاری زنان در سقز و سنندج، حمایت مالی در تجهیز مشاوره روانشناختی بهزیستی در حاشیه، حمایت در خرید تجهیزات فنی و حرفهای در راستای تقویت آموزش، تجهیز ۱۰ سرای محله در ۱۰ شهرستان به وسایل اداری و خانگی، اجرای ۱۵ طرح کاهش آسیب با همکاری دستگاههای دولتی و حمایت از طرحهای سازمانهای مردم نهاد در شهرستانهای استان را ازجمله اقدامات حوزه اجتماعی عنوان کرد.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری کردستان، در ادامه به اقدامات موفقیتآمیز دفاتر تسهیلگری گریزی زد و گفت: حمایت از خانوادههای آسیب دیده و در معرض آسیب، اشتغالزایی برای ۳۷۶ نفر از زنان سرپرست خانوار، بازگشت کودکان بازمانده از تحصیل به مدارس، آسفالت و کفسازی تعدادی از معابر محلات حاشیه، ایجاد و بهسازی شبکههای آب و فاضلاب و تامین زمین برای ایجاد فضای ورزشی از جمله عمدهترین اقدامات دفاتر تسهیلگری در استان بوده است.
قدسی مطالبات دفاتر تسهیلگری را، ساماندهی صنوف مزاحم در سطح شهر سنندج، اشتغالزایی و رفع بیکاری با توجه به ظرفیت و پتانسیل محلی، تغییر کاربری موقوفات موجود در محلات به کاربریهای موردنیاز محلی در راستای افزایش سرانه فضای سبز و ورزشی، ایجاد پارک و فضاهای سبز عمومی در سطح محلات، ساخت، بازسازی و نوسازی مدارس و احداث کاربریهای فرهنگی و هنری در سطح محلات اعلام کرد.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری کردستان گفت: با توجه به مرزی بودن استان، کمبود زیرساختهای اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی، بالابودن تورم، بیکاری به ویژه در قشر جوان تحصیلکرده، فقر و ضعف اقتصادی از جمله مواردی است که زمینه تشدید آسیبهای اجتماعی را فراهم مینماید.
قدسی بیان کرد: علاوه بر آسیب طلاق، اعتیاد، مفاسد اخلاقی، بیکاری و حاشیهنشینی دو آسیب خودکشی و خشونت در حال رشد و نیازمند توجه ویژه است.
وی مهمترین آسیبهای احصاء شده در استان را، خودکشی، طلاق، مفاسد اخلاقی، حاشیهنشینی، بیکاری، عنوان کرد و گفت: در این میان بیکاری ریشه عمده آسیبها است که استان محروم کردستان نیازمند توجه و برنامهریزی ویژه است.
در ادامه لیلا آژیر مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کردستان به تدوین و تهیه سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده که طرحی کشوری است و برای تدوین از سوی معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری به استانها ابلاغ شده، اشاره کرد و افزود: براساس این سند تمام آمار و اطلاعات مربوط به حوزه زنان استان در زمینههای مختلف جمعیتی، میزان سواد، وضعیت شغلی را شناسایی و آسیبهای حوزه زنان و خانواده در هر شهرستان جمعآوری شده است.
وی افزود: این سند در واقع نقشه راهی برای انعکاس مشکلات و مسائل مربوط به حوزه زنان و خانواده استان به مسئولان است تا براساس سیاستگذاریها برای آن برنامهریزی شود.
آژیر با بیان اینکه سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده در ۳۱ استان کشور تدوین شده است، افزود: در حال حاضر سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده استان تدوین و اطلاعات و شناساییهای لازم در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، آموزشی و بهداشتی انجام شده است.
وی با اذعان به اینکه از میان پنج اولویت اصلی استان بر اساس این سند، اقتصاد و معیشت از جمله اولویتهای اصلی زنان در کردستان است، گفت: ۶۶ درصد زنان استان کردستان خانهدار هستند.
وی به نرخ پایین مشارکت اقتصادی زنان در استان اشاره کرد و گفت: نرخ اشتغال زنان هم نسبت به مردان در رده پایینی قرار دارد.
آژیر عنوان کرد: ۳۸ درصد زنان با تحصیلات عالیه در استان کردستان بیکار و جویای کار هستند.
وی افزایش آمار زنان سرپرست خانوار از جمله مهمترین مسائل و مشکلات و اهم مطالبات حوزه زنان برشمرد و از شناسایی و آموزش ۴۰۰ نفر از زنان سرپرست خانوار استان در خصوص یادگیری طرحهای مختلف در چند ماه اخیر خبر داد و گفت: کمبود بودجه و اعتبار از مشکلات عمده ما در این حوزه است.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کردستان از تاثیر بازارچههای خوداشتغالی، احداث و تاثیر مرکز رشد کارآفرینی زنان خبر داد و بر تداوم طرحهای توانمند سازی زنان سرپرست خانوار تاکید کرد.
آژیر کمبود سرانه فضای سبز و فضای ورزشی برای بانوان در استان را از دیگر مشکلات حوزه زنان نام برد و گفت: اختصاص تسهیلات کمبهره به زنان کار آفرین، برگزاری استارتاپها و مشاوره شغلی، احداث پارکهای بانوان، اختصاص ساعت ورزشی به زنان شاغل، تداوم طرح کاهش و پیشگیری از خشونت علیه زنان، تابآوری در راستای کاهش آسیبها ضروری است.
منبع: مهر